De behandeling van chronische pijn.

Nieuwe cursusdatum: vrijdag 16 juni!

Mensen met chronische pijn Ė gerelateerd aan niet-kwaadaardige aandoeningen - zijn vaak langdurig op zoek naar een medische oplossing voor hun probleem. Als deze oplossing niet gevonden wordt, en de pijn blijft dan voelen ze zich vaak opgegeven door de gezondheidszorg. In een aantal gevallen komen ze bij een psycholoog terecht. De motivatie voor behandeling is vaak gering omdat het niet duidelijk is wat de behandelaar hen kan bieden. De behandelaar voelt zich vaak onthand, omdat lichamelijke klachten waar de cliŽnt duidelijk onder gebukt gaat niet aansluiten bij zijn eigen behandelmodel.
 


Mensen met chronische pijn weten vaak niet hoe ze met pijn toch een min of meer normaal leven kunnen leiden. De uitdaging voor mensen met chronische pijn is om zich zo te gedragen in het dagelijks functioneren dat een normaal leven ondanks de klacht mogelijk is. In deze cursus staat het gedrag van de cliŽnt met chronische pijn centraal. Dit gedrag wordt vaak gestuurd door ideeŽn die het functioneren eerder verslechteren dan verbeteren. Cognitieve gedragstherapie is aantoonbaar effectief om deze ideeŽn aan te pakken en het gedrag te veranderen. In deze cursus leren de deelnemers hoe ze samen met de cliŽnt met chronische pijn een behandeling kunnen starten die leidt tot een normaal functioneren met pijn.

Voor wie

De cursus richt zich op behandelaren die werkzaam zijn in de gezondheidszorg, in de 1e, 2e of 3eĖlijn. De is de cursus is gericht op psychologen, artsen, paramedici en poh-ggz'ers die mensen met chronische pijn succesvol willen behandelen.

Doel

Na deze cursus is de deelnemer in staat om samen met de cliŽnt een behandeling te starten gericht op een normaal functioneren met pijn.

Werkwijze

In de cursus wordt een praktisch model gepresenteerd dat het ontstaan en de instandhouding van de pijn verklaart. Centraal hierbij staat het gedrag van de cliŽnt. Door het beperkte aantal deelnemers is er sprake van een workshop-achtige sfeer, waarbij gebruik gemaakt wordt van inbreng en casuÔstiek vanuit de deelnemers.

Programma en toetsing

De cursus beslaat 1 dag. Vooraf kan relevante literatuur gedownload worden. Tevens ontvangt iedereen een exemplaar van het boek 'Pijn als signaal'. Er is geen toetsing. Na afloop ontvangt u een certificaat.

Literatuur

Cervero, F. (2012). The enigma of pain. In F. Cervero, Understanding pain, pp. 1-17. Cambridge: The MIT Press.
Linton, S.J. (2005). Managing the first visit. In S.J. Linton, Understanding pain for better clinical practice: A psychological perspective, pp. 99-106. Edinburgh: Elsevier.
Flor, H. & Turk, D.C. (2011). The psychology of pain. In H.Flor & D.C. Turk, Chronic pain: An integrated biobehavioral approach, pp. 45-88. Seattle: IASP Press.
Flor, H. & Turk, D.C. (2011). Psychobiological mechanisms in chronic pain. In H.Flor & D.C. Turk, Chronic pain: An integrated biobehavioral approach, pp. 89-136. Seattle: IASP Press.
Price, D.P. & Bushnell, M.C. (2004). Overview of pain dimensions and their psychological modulation. In D.P. Price & M.C. Bushnell (Eds.), Psychological methods of pain control: Basic science and clinical perspectives, pp. 3-18. Seattle: IASP Press.
Robinson, J.P. & Apkarian, A.V. (2009). Low back pain. In E.A. Mayer & M.C. Bushnell (Eds.), Functional pain syndromes: Presentation and pathophysiology, pp. 23-54.Seattle: IASP Press
Venselaar, K. (2009). Herstellen met pijn. Medisch contact, pagina 297-300. Venselaar, K. (2015). Pijn als signaal. 's-Hertogenbosch: VRC.

Trainer

Kees Venselaar, zelfstandig gevestigd GZ-psycholoog, met 37 jaar ervaring met de behandeling van mensen met chronische pijn in de 1e-, 2e -en 3e-lijn, zowel individueel als in groepen.

Toetsing, certificaat en accreditering

De cursus is niet geaccrediteerd.

Groepsgrootte

Minimaal 10, maximaal 15 deelnemers.

Data en tijden

Sinds 2010 is deze cursus 26 keer gegeven met een gemiddelde waardering van 6.0 (op een schaal van 1 slecht - 7 uitstekend). Eerstvolgende datum: vrijdag 16 juni 2023!

Locatie

De cursus vindt plaats in het 'Emmaus klooster' in Velp, vlakbij Grave in Noord-Brabant. Voor de mensen die van ver komen is er de mogelijkheid om te overnachten.

Kosten

Ä 275,= niet BTW-plichtig, inclusief reader en lunch.

Inschrijving

Stuur het inschrijfformulier naar VRC, Geert van Woustraat 49, 5212 RJ 's-Hertogenbosch. Maak tegelijkertijd het inchrijfgeld van € 75,= over op IBAN nr. NL68INGB0006280904. Download hier het inschrijfformulier.

Hypnose

5 daagse specialistische cursus 'Hypnose bij acute en chronische pijn'. Deze cursus is in 2016 en 2018 gegeven, georganiseerd door de Nvvh - de Nederlandse vereniging voor hypnose. Ga voor informatie naar de website van de Nvvh. Ook voor de VHYP, de Vlaamse wetenschappelijke hypnose vereniging wordt regelmatig een cursusdag over de toepassing van hypnose bij acute en chronische pijn georganiseerd. Kijk voor meer informatie op de website van de VHYP
Geert van Woustraat 49
5212 RJ 's-Hertogenbosch
073 689 4376
info@keesvenselaar.nl